Pargesoft Genel Müdürü Kaan Altunterim, Microsoft Dynamics NAV ile gelen nakit akışı ve maliyet muhasebesi fonksiyonlarının şirketlere sağladığı faydayı anlattı.
Muhasebe yazılımlarının şirketlere ait fatura ve tahsilatları kayıt altına alabilir hâle gelmesi, teknolojik açıdan önemli bir devrimdi. Bu adımla birlikte kurumlar, finansal süreçlerini dijitalleştirmenin ilk adımını attılar. Ancak ERP’yi, bulut bilişimi ve mobili konuşurken, sadece gerçekleşmiş işlemleri kayıt altına almak bir rekabet avantajı oluşturmuyor. Daha da önemlisi, dünün kaydını tutmak, dünde kalma riskini beraberinde getiriyor.
Bir fatura kestiğinde bunu ne zaman tahsil edeceğini biliyor olmak, günümüz rekabet ortamında çoğu sektör için yeterli bir katma değer değil. Şirketlerin bugünkü ihtiyacı, mevcut ya da kayıt altına giren durumu değil, tahmin edileni de analiz edebilecek kapasitede teknolojilerle karşılanabiliyor.
Microsoft Dynamics NAV Nakit Akışı
Microsoft Dynamics NAV ile birlikte gelen nakit akışı ve maliyet muhasebesi modülleri, şirketlerin finansal iş akışlarını çok daha verimli, kontrollü ve şeffaf bir biçimde yönetmelerini sağlıyor. Öngörüye dayalı analizler sayesinde firmalar finansal akışlarını sadece gerçekleşene göre değil, aynı zamanda öngörülen çok farklı senaryolar ışığında da yönetme imkanı buluyor. Bu sayede raporlarda sadece mevcut durumun ya da anın analizi değil; ileriye dönük, veriye dayalı, isabetli öngörüler de yer alıyor.
Microsoft Dynamics NAV, Nakit Akışı Yönetimi (Cash Flow Management) işleviyle şirketler ister tek bir nakit yönetim işlemi, ister belirli bir Genel Defter (General Ledger) hesap bakiyesini baz alarak öngörüde bulunabiliyor. Nakit Akış Yönetimi ile şirketler diledikleri kadar nakit akış senaryosu tanımlayıp, farklı açılardan tahminler gerçekleştirebiliyor. Üstelik, işlemleri kayıt altına almak zorunda kalmadan da senaryo oluşturmak mümkün oluyor. Günlük nakit giriş ve çıkışlarını takvim görünümünde özetleyen Microsoft Dynamics NAV, haftalık ve aylık takvim raporlarıyla finansal iş akışının eksiksiz bir tablosunu çıkarıyor.
Microsoft Dynamics NAV ile finans yöneticileri, ihtiyaç duydukları kadar farklı senaryo üzerinden tahmin modelleri geliştirebiliyor. Böylelikle, örneğin ilerleyen dönemde enflasyonun yükselmesi için ayrı, düşmesi için ayrı bir senaryo oluşturup, bunun üzerinden öngörüleri almak mümkün oluyor. Benzer şekilde, satışlar için de farklı beklentilere yönelik tahmin modelleri kurgulamak kolaylaşıyor.