Covid-19 Çalışma Şeklinin Geleceğini Nasıl Değiştirdi?

Koronavirüs pandemisi nedeniyle milyonlarca insan artık evlerinden çalışıyor. Görünen o ki uzaktan çalışma sistemi, işlerini uzaktan yürütebilen çalışanlar için salgın tehlikesi sona erdikten sonra da devam edecek. Peki, bundan sonraki sürece dair öngörüler neler?

 

Teknoloji, Covid-19 pandemisinden önce iş yapış şekillerini değiştirmeye başlamıştı. Aynı şekilde çalışmanın geleceğinde teknolojinin rolüne ve etkilerine yönelik tartışmalar da bir süredir devam ediyordu. Ancak yaşadığımız son birkaç ay ‘geleceği’ beklenenden daha erken getirdi. Koronavirüsün yayılmasına karşı alınan önlemler kapsamında şirketlerde ani bir değişim yaşandı ve çalışanların büyük bir bölümünün uzaktan çalışmaya başlamasıyla iş dünyasında yeni bir dönem başladı.

Birçok şirket sanal olarak bir araya gelmek, çalışmak ve iletişim kurmak için teknolojinin gücünden daha önce hiç olmadığı kadar faydalanıyor. Bazı şirketler ise evden çalışma modeline ve bunu sağlayan dijital araçların kullanımına ilk kez başvuruyor.

Diğer taraftan bazı ülkelerde ve iş kollarında normalleşme süreci başlamış olsa da pandemi hala kontrol altına alınabilmiş değil. Ancak salgın etkisiyle iş dünyasında yaşanan değişimin pandemi sona erdikten sonra da devam etmesi bekleniyor. Bu konuda özellikle 3 öngörü var:

Uzaktan çalışma

Uzaktan çalışma sisteminin, pandemi etkisiyle yaşanan geçici bir durumdan çok kalıcı bir yenilik olduğu düşünülüyor. Gartner tarafından 317 CFO ve finans lideriyle yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 74’ü Covid-19 sonrası dönemde de ofis çalışmalarının uzaktan çalışma yöntemiyle devam edeceğini belirtiyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri uzaktan çalışmanın şirketlere ofis kirası, teknoloji giderleri gibi harcamalardan kazandırdığı maliyet avantajı. Diğer taraftan bu durum yolda harcanan zaman ve para veya ofiste yemek için yapılan harcamalar gibi giderleri kaldırarak çalışanlara da avantaj sunuyor. Finansal getirilerin yanı sıra çalışanların sağlığı ve verimliliği ve gezegenin korunması gibi artılar da şirketlere geleneksel ofis çalışmasına aslında o kadar ihtiyaç olmadığını gösteriyor. Bu nedenle pandemi sona erdikten sonra da evden çalışma sistemine uygun işlerin bu şekilde yürütülmeye devam edeceği öngörülüyor.

Teknolojinin kritik rolü

Uzaktan çalışmanın devam etmesi ise ancak teknolojinin yardımıyla mümkün oluyor. Çalışanların normalde olduğu gibi sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını ve çalışmasını sağlayan dijital çözümler için büyük bir talep var. Toplantıların yerini sanal konferans bağlantıları alıyor, geleneksel süreçler dijital iş akışlarına dönüşüyor. Benzer şekilde iş yerlerindeki sosyalleşme faaliyetlerinin de online versiyonlarına geçiş yaşanıyor. Sanal grup sohbetleri hatta sanal “happy hours” çalışanların birbirleriyle olan bağlantısını korumaya yardımcı oluyor. Birçok yönetici ve çalışan online çalışmanın getirdiği verimlilik, rahatlık ve şeffaflıktan büyük fayda gördüklerini belirtiyor.

Bir ofiste birlikte çalışma hissini sağlayan dijital çözümlerin ve yöntemlerin gelişmeye devam etmesiyle giderek daha fazla şirketin bu teknolojileri kullanması kaçınılmaz görünüyor.

Yeni çalışma kuralları

Diğer taraftan evden çalışmak, herkes için uygun olmayabilir. Evde bulunan dikkat dağıtıcı unsurlar veya iş ve ev hayatının birleşmesinden rahatsızlık duyanlar fiziksel bir iş yerine gitme ihtiyacı hissediyor. Bu durum, bazı şirketlerde hibrit bir çalışma modeli uygulanmasını gerektirebiliyor. Örneğin, farklı ekipler için farklı günlerde uzaktan çalışma ve ofisten çalışma imkanları bir arada sağlanabiliyor. Bu durumda şirketlerde özellikle İnsan Kaynakları bölümlerinin yeni çalışma kuralları ve politikalar geliştirmesini gerektiriyor.

 

Bulut-İK’nın yeni Görev Yönetimi modülü ile uzaktan çalışmak çok kolay

Tüm bunlar pandemi nedeniyle yaşanan değişim ve gelen yeniliklerin pandemi sonrası dönemde de etkilerini sürdürmeye devam edeceğini gösteriyor. Birçok büyük şirket uygun olan iş kollarında uzaktan çalışmanın devam etmesini destekliyor. Ancak işlerin uzaktan çalışmayla sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi hem çalışanlar hem de yöneticiler için etkili bir çözüm gerektiriyor.

Pargesoft’un uzun yıllardır ERP projelerinden edindiği deneyim ve müşterilerinin beklentileriyle geliştirdiği Bulut-İK platformu, yeni Görev Yönetimi modülüyle uzaktan çalışmayı daha verimli ve kolay hale getiriyor. Görev Yönetimi, işletmelere günümüzün ve geleceğin iş modellerinden biri olan uzaktan çalışma sistemine sorunsuz bir şekilde uyum sağlamak için güçlü bir çözüm sunuyor.

Uzaktan çalışanların işlerini düzenli olarak yürütebilmesini sağlayan Görev Yönetimi modülü ile yöneticiler çalışanlarının performanslarını kolay ve sorunsuz bir şekilde takip edebiliyor. Bulut-IK Görev Yönetimi ile çalışanlar kendilerine atanan görevleri izleyebiliyor, bu görevleri tamamlamak için harcadıkları süreleri kayıt altına alabiliyor. Yöneticiler, ekiplerin çalışmalarını ve hangi çalışanların daha verimli olduklarını kolayca takip edebiliyor.

Görev Yönetimi modülünden 90 gün boyunca ücretsiz faydalanabilirsiniz

Pargesoft uzmanlığı ve deneyimiyle geliştirilen yeni Görev Yönetimi modülü ile müşterileriniz ve projeleriniz için iş planlamasını kolayca yapabiliyor; müşteri veya projeler için görevler oluşturarak bu görevleri çalışanlarınıza atayabiliyorsunuz. Çalışanlarınız, burada kendilerine atanan görevleri izleyebiliyor ve çalıştıkları süreleri kayıt altına alabiliyor. Modüldeki İş Yükü Takvimi özelliği, çalışanlarınızın durumunu ve yeni bir görev atamak için uygun olup olmadıklarını kontrol etmenizi sağlıyor. Bu sayede görevleri iş yükü fazla olan bir çalışan yerine daha uygun olan başka bir çalışana atayabilmeniz, çalışmalarınızın daha verimli devam etmesine ve zamanında tamamlanmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte Görev Yönetimi’nin analiz ekranı üzerinden çalışanlarınızın verimliliğini de kolayca takip edebiliyorsunuz.

Bu çözümün avantajlarını bizzat deneyimlemeniz için Görev Yönetimi modülü, Pargesoft Müşteri Günü’nün gerçekleşeceği 8 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla ücretsiz kullanıma sunulacak. Ücretsiz versiyonu kayıt tarihinizden itibaren 90 gün boyunca kullanabilirsiniz. Siz de şirketinizde uzaktan çalışma sisteminin avantajlarından en iyi şekilde faydalanmak ve iş süreçlerinizi sorunsuz bir şekilde devam ettirmek için Bulut-İK’nın yeni Görev Yönetimi modülünden yararlanabilirsiniz.