Microsoft Cognitive Services ile yapay zeka için gerekli olan platformu sunarak yaratıcı yapay zeka uygulamaları geliştirme ve kullanma kolaylığı sağlıyor.
Teknoloji dünyasında yapay zeka en sıcak trendler arasında hiç şüphesiz ilk sırada yer alıyor. Gün geçmiyor ki yapay zekaya dayanan yeni bir uygulama veya hizmet duyurusu sosyal medyada yer almasın. Yapay zeka o kadar çok ilgi çekiyor ki artık tüketiciler, içinde yapay zeka uygulamalarını barındırmayan müşteri deneyimlerinden memnun kalmıyor. Müşterilerin bu tercihi de firmaları yapay zekaya yönlendiriyor, firmaların kabusu da bundan sonra başlıyor. Öncelikle yapay zekanın çok karmaşık bir teknoloji olduğu ve bu nedenle de çok büyük maliyet gerektirdiği düşüncesi firmaları bu alandan uzak tutuyor. Peki, gerçek durum böyle mi?
Aslında bundan iki üç yıl öncesine kadar piyasada oluşan bu algı genellikle doğruydu. Fakat yapay zeka uygulamalarının bilişsel hizmetler (cognitive services) olarak geliştiricilere sunulmaya başlaması ile birlikte yapay zeka kullanımı hem yaygınlaşıyor hem de geliştirme maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşanıyor. Microsoft, Project Oxford adı ile yazılım geliştiricilere açtığı yapay zeka uygulamalarını Mart 2016’da ‘Cognitive Services’ adı ile proje olmaktan çıkarıp bir ürün haline getirdi. Böylece Microsoft yapay zeka için gerekli olan platformu geliştiricilere sağlıyor ve onların platform üzerinde yaratıcılıklarını sınırsızca kullanmalarına destek oluyor.
Microsoft Cognitive Service yazılımcılara daha akıllı uygulamalar geliştirebilmeleri için bir dizi API sunuyor. API’lar beş ana grup altında toplanıyor.
Görüntü İşleme
Resimlerdeki nesnelerin ayrıştırılması, resimlerin etiketlenmesi ve bunlara göre sınıflandırılmaları görüntü işleme (Computer Vision) API’ları tarafından gerçekleştiriliyor. API’lar yardımı ile sadece görüntü üzerindeki kişiler ayrıştırılmıyor aynı zamanda bu kişiler ile ilgili yaş, cinsiyet ve yüz ifadesi (mutlu, üzgün, sinirli) gibi birçok özellik de belirlenebiliyor.
Optik karakter tanımanın yanı sıra el yazısı tanıma özelliği de bulunan ‘Cognitive Services’ API’ları ile yazılımcılar görüntü üzerindeki yazıları algılama ve çözümleme olanağına kavuşuyor.
API’ları kullanarak resimlerdeki ünlüleri tanımak da mümkün. Microsoft iş dünyası, spor, moda veya politikada tanımış 1.000.000’dan fazla kişiyi ayırt etme yeteneğini yazılımcılara sunuyor.
Konuşma
Konuşma API’ları ile konuşmalar metne dönüştürülüyor veya metinler sese dönüştürülüyor. Böylece uygulama kullanıcı ile doğal iletişim yöntemlerini kullanarak etkileşimde bulunabiliyor.
Konuşma API’larını kullanarak sesi tanımak da mümkün oluyor. Bu API’ları kullanarak bir yazılım geliştirici kullanıcının sesinden tanınmasını sağlayabiliyor ve uygulama ile ilgili bilgi girişlerini kullanıcının konuşarak yapmasına olanak tanıyor.
Konuşma API’ları ile konuşmaları farklı dillere çevirmek de mümkün. Şu anda 10 dilde konuşma tercümesi gerçekleştiriliyor. Henüz Türkçe bu 10 dil arasında bulunmuyor ama her yıl bu sayının arttığı göz önüne alınırsa kısa süre içinde Türkçe’nin de bu diller arasına katılması bekleniyor. Bir sınıfta öğretmenin konuşmasını farklı dillere çevirerek öğrencilere ileten uygulamayı videoda izleyebilirsiniz.
Dil
Konuşma veya metin dili ile ilgili hizmetler sunan API’lar sayesinde yazılım geliştiriciler konuşmanın içeriği hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor. Kurulan cümlenin hangi dilde olduğunun, metnin ne derece olumlu duygu içerdiğinin anlaşılması ve cümle içindeki anahtar kelimelerin ayıklanması bu API’lar tarafından gerçekleştiriliyor.
Tercüme API’ı ile yazılı metinler istenen dile kolayca tercüme ediliyor. Üstelik bu API ile farklı alfabeler (Arap, Yunan gibi) kullanmak da mümkün oluyor.
Anomali Algılama
Kullanıcıların sorunları hızla tanımlamasını sağlamak için anomali algılama özellikleri uygulamaya eklenebiliyor. Anomali Algılayıcısı, bir API aracılığıyla her türden zaman serisi verisini alıyor ve yüksek doğruluk sağlamak için verilere en uygun olan anomali algılama modelini seçiyor. Her düzeyde anomaliyi algılamak için hizmeti özelleştirebilir ve bunu en çok ihtiyaç duyduğunuz yerde kullanabilirsiniz.
Yapay Zekanın öngörüde bulunabilme yeteneği çok fazla ilgi çekiyor. Bir olayın gerçekleşmesi diğer olaylardaki değişimlere ve anomalilere bağlı olduğunda mevcut veriler incelenerek öngörüde bulunulabiliyor.
Anomali Algılama hizmetleri kullanılarak mevcut verilerde oluşan anomaliler kontrol ediliyor ve bunun sonucuna göre gerekli aksiyonlar alınıyor.
Arama
Kendi alanlarında arama özelliğine sahip uygulamalar uzun zamandır kullanılıyor, ancak web üzerinde içerik, resim ve video aramalarını ancak uygulama dışında yapması mümkün oluyordu. Microsoft Cognitive Services ile akıllı aramaları uygulamanın içinden yapmak da mümkün hale geldi. Bing üzerinden konum algılamalı web aramaları, video ve resim aramaları API’lar aracılığı ile kolayca yapılıyor. Yine Bing üzerinden yapılacak bölgesel yerel işletme araması ile kullanıcıya etrafında bulunan işletmeler hakkında detaylı bilgi vermek de mümkün oluyor.
Cognitive Services arama fonksiyonlarının JFK suikast davası dokümanları içinde nasıl kullanılabileceğini ve sonuçlar arasındaki ilişkileri nasıl sağladığını videoda izleyebilirsiniz.