ERP Sisteminizi İyileştirecek 5 Adım

İşletmenizin finansal ve operasyonel ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt vermeniz, ERP sisteminizin yeteneklerine bağlı.

 

İş dünyasında rekabet ve yeni zorluklar artarken işletmenizin en önemli güç kaynaklarından biri de ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemleri oluyor. Ancak yeni özellikler ve uygulamalar aralıksız bir şekilde geliştirilmeye devam ediyor. Bu nedenle ihtiyaçlarınıza en iyi yanıt verecek çözümü ancak doğru yol haritasıyla bulabilirsiniz. Bir ERP çözümünü en yüksek faydayı sağlayacak şekilde kullanmak için atabileceğiniz 5 önemli adım var:

 

Birinci adım: Mevcut sisteminizin kısıtlamalarını belirleyin

Eski sisteminizi değiştirme zamanının geldiğinin sinyalini veren üç önemli gösterge var. Bunlardan ilki “Büyüme sınırı.” Mevcut sisteminiz, daha fazla personel, istemci ve iş süreci eklediğiniz ya da yeni iş kollarına veya pazarlara girdiğiniz büyüme sürecinde size uyum sağlayabiliyor mu? Bir ERP çözümü, gündelik işlerini aksatmadan yürütmekle kalmayıp büyümenize de imkân tanımalı.

Göstergelerden ikincisi ise “İçgörü eksikliği.” ERP yazılımı sayesinde işletmenizin tamamına ilişkin gerçek zamanlı görünürlüğün yanı sıra sektörün genel durumuyla ilgili görüşler alabilirsiniz. Ancak, işletmeler yine de diğer sistemlerden bağımsız çalışan eski yazılımları kullanmak isteyebilir Bunun sonucu ise farklı departmanların silolarda çalışması olabilir. Bu noktada tüm bağımsız sistemlerinizi bir araya getirerek veri analizi ve iş içgörüleri sağlayan yazılımları tercih etmek, sundukları üretkenlik, büyüme ve rekabet avantajı sayesinde herkes için kazançlı bir tercih olur.

Son olarak “Maliyet.” Çoğu işletme için mevcut ERP sistemlerinin ücretleri ve bakım maliyetleri önemlidir. Ancak, somut maliyetlerin farkında olunsa da seçeneklerin olumlu ve olumsuz yanlarından haberdar olunmaması yaygın bir durum. Buluta geçme, kurum içinde kalma veya ikisinin birleşiminden oluşan bir yatırıma yönelme seçeneklerinden hangisini tercih etmeniz gerektiğine karar vermek için konuya biraz daha yakından bakma zamanı gelmiş olabilir.

İşletmelerde genel kanı, ERP için altyapının tepeden tırnağa yenilenmesi ve kullanılan sistemin kaldırılması gerektiği yönünde. Ancak, bu aslında doğru değil. Bir ERP sistemi birçok uygulama ve eklentinin bir araya gelmesiyle oluşabilir veya güncellenebilir. Dolayısıyla, şu an işinize yarayan süreçleri koruyup yeni süreçler eklemenize imkân tanıyan bir sisteminiz yoksa, bunu yapabilen bir yazılım aramaya başlayabilirsiniz.

 

İkinci adım: Bir ERP sisteminin neleri sunması gerektiğini kendinize hatırlatın

Her ERP sisteminin sahip olması gereken temel bileşenlerden bazıları şunlardır:

  • Finansal yönetim

Sisteminiz, mevzuat uyumluluğu sağlamanıza yardımcı olmakla kalmayıp birden çok para biriminin yönetilmesi, nakit akışı yönetimi ve bankacılık işlemleri dahil olmak üzere bütçenizi doğru bir şekilde izlemenize yardımcı olacak veri ve analiz araçları da sağlamalıdır.

  • Üretim

Gerçek zamanlı verilere erişerek üretim planlamasının yanı sıra proje ve maliyet yönetimini iyileştirme olanağı sağlamalıdır. Üretime yönelik ERP, kaynakları yönetme ve müşteri gereksinimlerini karşılama imkânı da sunmalıdır.

  • Tedarik zinciri

Manuel bilgi girişi ve malların fiziksel envanterinin çıkarılması gibi işlerin tarihin tozlu raflarına kaldırıldığı günümüzde bu işlev, ambar ve envanter yönetimini geliştirmesinin yanı sıra kurumların ürünlerine ve entegre lojistik sistemlerine ilişkin daha fazla öngörü edinmesine olanak tanımalıdır.

 

Üçüncü adım: Modern bir ERP sistemiyle nelerin mümkün olduğunu keşfedin

Modern ERP sistemleri, kullanıcıların en iyi sonuçlara yönlendirilmesine yardımcı olan yerleşik zeka teknolojisini içerir. Ayrıca, siz yeni pazarlara girdikçe size uyum sağlayacak şekilde ölçeklendirilebilir. Yanı sıra, istemci ve kurum verilerinin güvenli kalmasına yardımcı olur. Üstelik, modern bir ERP platformu, daha uygun maliyetli özelleştirme olanağı sağlayarak iş ihtiyaçlarını karşılama konusunda bunların da ötesine geçer. Yani, hem eski sisteminizle çalışabilir hem de işletmenizin büyümesine uyum sağlar.

 

Dördüncü adım: Bir strateji belirleyin

Yepyeni bir sistemin uygulanması ya da mevcut sisteminiz için nelerin ekleneceği veya çıkarılacağı gibi konular karmaşık bir hal alabilir. Planınız ne kadar iyi olursa, eski sisteminizi geliştirme veya yenileme süreci de o kadar sorunsuz olur. İşe şu üç adımla başlayabilirsiniz:

  • Bir istek listesi oluşturun

Halihazırda kullanmakta olduğunuz ERP işlevlerini yazın. Basit bir finans ve envanter izleme sistemi olsa bile not edin. Şimdi de istediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz özelliklerin listesini çıkarın. Böylece seçenekleriniz ve piyasada nelerin sunulduğuna ilişkin bir fikriniz olur. Ardından, önceden oluşturulmuş uygulamalar ekleme veya özel uygulamalar oluşturma gibi özellikleri araştırmaya başlayabilirsiniz.

  • Bütçenizi belirleyin

İstek listenizi oluşturduktan sonraki adım bir bütçe belirlemektir. İlk olarak bir sistemin desteklenmesi ve bakımının yapılmasıyla ilgili maliyetleri değerlendirin. Sonra da süreç içinde ortaya çıkacak ücretleri araştırın.

  • Soru sormaktan çekinmeyin

Her soruna yanıt veren tek bir çözüme razı olmayın. Kullanacağınız çözümün işletmenizin özel ihtiyaçlarını karşıladığından emin olun. Örneğin, kurum içinden buluta geçmek istiyorsunuz ancak aklınızda güvenlikle ilgili sorular mı var? O halde doğru yanıtları almanıza yardımcı olacak bir teknoloji çözüm ortağı bulun.

 

Beşinci adım: Çözüm ortağınızı seçin

Yeni bir sistemin uygulanmasındaki en önemli unsur, seçtiğiniz teknoloji çözüm ortağıdır. Doğru seçimi yaparsanız aradığınız ERP çözümünü bulabilirsiniz. Aşağıdaki soruların yanıtları bu konuda yön gösterebilir.

Bu konuda yeterli deneyime sahip mi?

Uygulamadan önce, uygulama sırasında ve uygulamadan sonra size destek olacaklar mı?

Yeterli teknik uzmanlığa ve ürün bilgisine sahipler mi?

 

Pargesoft uzmanlığına güvenin

Pargesoft, Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı alanında yaklaşık 20 yıllık bir deneyime sahip. Microsoft’un ERP yazılımları pazarına girdiği 2002 yılından bu yana Microsoft Dynamics ERP yazılımlarının geliştirilmesinde aktif olarak görev alan bir ekip tarafından kuruldu. Pargesoft aynı zamanda, Türkiye ve yurtdışında çok sayıda Microsoft Dynamics 365, Microsoft Dynamics 365BC, Microsoft Dynamics  AX ve Microsoft Dynamics NAV implementasyonu gerçekleştirdi. Bununla birlikte Dynamics ERP’lerinin merkezde yer aldığı “Microsoft .Net” teknolojisi ile çok sayıda B2B ve B2C portalı uygulamasına imza attı. Ayrıca, başarısız ERP projelerinin yeniden ele alınması ve düzeltilmesi konusunda önemli bir deneyime de sahip.

ERP konusunda bilgi ve birikimiyle tercih edilen Pargesoft ile ERP’nin gücünü işletmenize kazandırmak için bize info@pargesoft.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak: https://dynamics.microsoft.com/en-us/erp/erp-system/