Her geliştiricinin ve teknoloji çalışanının benimsemesi gereken üç temel az kodlu teknoloji trendi…
Hem yazılım geliştiriciler hem de işi gereği teknolojiyi kullananlar için iş yapış şekilleri son birkaç yılda önemli ölçüde değişti. İş gücünün önemli bir bölümü uzaktan çalışmaya başladı. Müşterilere hizmet sunmak biraz daha zor hale geldi. İşletmelerin de birçok sürecini hızlı bir şekilde dijitalleştirmesi gerekti. Bu köklü dönüşüm hızlı yanıtlar sundu. Bununla birlikte yeni talebe yanıt vermek için öne çıkan seçim az kodlu uygulamalar oldu. Bir geliştirici olarak yaklaşımını geliştirmek isteyenler ve hızla değişen bu yeni ortamda işlerini yürütmenin yollarını arayanlar, az kodlu uygulama geliştirmeyi stratejilerine dahil etmeyi düşünebilir.
Geliştiriciler için halihazırda pandemi öncesinde teknolojiyle ilgili uzun bir yapılacaklar listesi vardı. Ancak beklenti, artık onlardan işlerin yapılma şeklini yeniden icat etmeleri yönünde. Boşluğu kapatmak için de birçok geliştirici ve işletme, az kod ve otomasyona güvendi.
Önümüzdeki beş yıl içinde 500 milyon daha fazla uygulamanın oluşturulması bekleniyor. IDC’ye göre bu, son 40 yılda oluşturulan tüm uygulamalardan daha fazla. İşletmeleri modernize etmeyi sağlayacak iş hacmi için yeterli miktarda profesyonel kod geliştiricisi ise yok. Ancak iyi bir haber var. Az kod teknolojisi, kodlama yeteneğinden bağımsız olarak daha fazla insanı uygulamalar oluşturmaları için güçlendirebilir. Örneğin, Microsoft’un bunu öğrenmek isteyenler için sunduğu ücretsiz bir kurs var. Yeni başlayanlar için Power Platform kullanarak az kodlu uygulamaların oluşturulmasına yönelik Udacity-Microsoft iş birliğiyle oluşturulan kursu buradan inceleyebilirsiniz.
Peki, birkaç yıldır hayatımıza giren hangi trendleri ve öngörüleri geleceğe taşıyabiliriz? İşte her geliştiricinin ve teknoloji çalışanının benimsemesi gereken üç temel az kodlu teknoloji trendi:
- Az kod teknolojisi, iş birliği platformlarıyla buluşuyor. En kolay iş birliği yapabileceğimiz yerlerde iş uygulamalarımıza ve çözümlerimize ihtiyacımız var.
- Otomasyon, kuruluşunuzu ağır işleyen süreçlerden kurtarır. Bu da işlerin daha sorunsuz ve daha hızlı bir şekilde yapılmasıyla sonuçlanır.
- Fusion geliştirici ekipleri, yani kod yazan geliştiriciler ve geliştirici olmayan ekiplerin birlikte çalışması önemli iş sorunlarını çözer.
-
Az kod teknolojisi ve iş birliği platformlarının birleşimi
Microsoft Teams gibi iş birliği ve iletişim platformlarının kullanımı pandemi sırasında astronomik hale geldi. Şu anda, Microsoft Teams için günlük aktif kullanıcı sayısı 115 milyonun üzerinde. Birçok çalışan birdenbire uzaktan çalışmaya geçti. Dolayısıyla işleri sürdürmek, iş birliği yapmanın kolay yollarına ihtiyaç doğurdu. Teams, iş birliği için mükemmel bir platform. Bir sonraki adım ise çalışanlara en çok ihtiyaç duydukları uygulamaları sunmak ve bunları, çalışanların giderek daha fazla zaman harcadığı Teams’e yerleştirmek.
İşletmeler için bugün, veriye dayalı içgörüler önemli bir gereklilik. Ayrıca, bu içgörülere istedikleri zaman erişebilmeleri için self servis bir yola da ihtiyaç duyuyorlar. Bununla birlikte, bu içgörüler üzerinde gerçekleştirebilecekleri eylemleri kolayca iletmek istiyorlar.
Microsoft’un önde gelen müşterileri şu anda Teams’i kullanmaya başladıklarında, Teams içinde Power Apps’i hızla keşfettiklerini belirtiyor. Bununla birlikte Teams uygulamasından hiç ayrılmadan grup için uygulamalar oluşturmaya başladıklarını da ifade ediyorlar.
Teams’in Microsoft Dataverse özelliği başlangıç için kolay bir yol. Dataverse, Teams içinde yerleşik, az kodlu bir veri platformudur. Power Platform kullanarak özel uygulamalar ve iş akışları oluşturup düzenlemeye olanak tanır. Öte yandan, uygulamalar arasında geçiş yapmak zorunda kalmadan Teams grubunuzdaki herkesin kullanması için yayınlamanıza olanak tanır. Kod yazma deneyimi olan veya olmayan kişiler, uygulamaları sıfırdan kolayca oluşturabilir. Ya da başlangıç noktası olarak önceden oluşturulmuş şablonlardan faydalanabilir. Microsoft Dataverse for Teams ile uygulamaların nasıl oluşturulacağı hakkında ayrıntıları buradan öğrenebilirsiniz.
-
Aksaklıkları otomasyonla çözmek
IT çalışanları gün içinde çok fazla manuel süreçle karşı karşıya kalıyor. Çeşitli sunucular, makineler ve uygulamalar için yüklenecek ve yapılandırılacak güncellemeler… Bu görevlerin çoğu otomatikleştirmek mümkün. Power Automate her ay kullanıcıları adına 25 milyardan fazla otomatik eylem gerçekleştiriyor. Bu da IT çalışanlarının iş yükünün önemli ölçüde düşmesi anlamına geliyor.
Örneğin, bir IT çalışanı Windows güncellemelerini kontrol etmek ve yüklemeleri yapmak için Microsoft Power Automate Desktop otomasyon araç setini kullanarak temel bir otomasyon oluşturabiliyor. Böylece her ay yüzlerce saat tasarruf sağlayabiliyor.
IT departmanınızın nasıl daha verimli olabileceği ve mevcut süreçleri analiz etmeye kıyasla daha iyi bir yolun ne olacağı hakkında tavsiye almak faydalı olabilir. Microsoft, bunun için süreç danışmanını sunuyor. Bu çözüm, işletmenizde nerede manuel çalışmanın azaltabileceğinizi ve otomasyonun kullanabileceğinizi belirlemenize yardımcı oluyor.
Power Automate’in Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) işlevini kullanarak rapor oluşturma, veri doğrulama ve işlemeye kadar uçtan uca işlemlerinin çoğu tam otomatik hale geliyor. Bu da saatlerce tasarruf sağlıyor. Power Platform ile otomasyon, IT yöneticilerinin IT geliştirme ve yönetişim becerilerini öğrenmesine yardımcı olmanın mükemmel bir yolu.
-
Fusion geliştirici ekipler arasında kapsamlı iş birliği
Fusion geliştirici ekipleri, yeni bir endüstri konseptini tanımlıyor. Bu ekipleri code-first geliştiriciler, vatandaş geliştiriciler ve iş sorunlarını çözmek için birlikte çalışan IT geliştiricileri oluşturuyor. Giderek daha fazla işletme, füzyon geliştirici ekipleri kuruyor. Çünkü bunun çok kodlu veya az kodlu araçlar arasında bir tercih olmadığını, bir gereklilik olduğunu anlıyorlar.
Az kodlu uygulamaların önemi artıyor
Yeni çalışma şeklimiz, yeni normali tanımlıyor. En önemlisi, bu koşullar, geliştiriciler ve teknoloji kullanıcıları için inovasyon fırsatları yaratıyor. Az kod, bu yeni yaklaşımın giderek daha önemli bir parçası haline geliyor. Pargesoft, bu yeni döneme uyum sağlamak ve süreçlerinizi hızlandırmak için Microsoft çözümlerinden en iyi şekilde faydalanmanızı sağlıyor. Geleceğin iş dünyasına en iyi şekilde hazırlanmanın çözümlerini sunan Pargesoft uzmanlığına info@pargesoft.com üzerinden ulaşabilirsiniz.